Pieter Groeneveldt
'Voor mij is de rijkdom van eenvoud het grootste bezit'
Pieter Groeneveldt, 1979, 'Eenvoud'

020 - 632 92 54

FORTA

Tijdens de oorlogsjaren ontwikkelde Groeneveldt de FORTA kookpot. De naam staat voor 'van fornuis naar tafel'. Bij de serie hoorde een speciaal ontworpen kookboekje met door Groeneveldt samengestelde recepten. De potten kregen behalve het reguliere fabrieksstempel een extra stempel FORTA. Vaak hebben ze toevoegingen: SP ('stoofpot') of KP ('kookpot'), gevolgd door oplopende letters A, B, C, etc., die oplopende grootte aanduiden.

De serie is tot in de jaren '60 in productie gebleven. De oerdegelijke FORTA potten kunnen in principe nog steeds gebruikt worden. Hun kwetsbare punt is een te snelle of te plaatselijke opwarming of afkoeling. Gebruik altijd een kookplaatje  en vermijdt extreme temperaturen. Gebruik vanzelfsprekend geen scherp metalen gereedschap tijdens het koken.

De FORTA serie toont Groeneveldt in optima forma als toegepast kunstenaar: alledaagse, praktische gebruiksvoorwerpen en esthetisch verantwoorde kunstwerkjes tegelijkertijd. Veel FORTA potten hebben krachtige, expressieve stroomglazuren die niet onder doen voor het glazuurspel op Groeneveldt's bloemenvazen en vrije werk. Let op de glazuurdruppels aan de handvatten van de vroege modellen!

 

Opstelling van FORTA potten in de toonzaal van de fabriek Groeneveldt ca. 1960

 

Vroege FORTA

 

Een bijzondere FORTA pot uit de oorlogsjaren. Op de bodem de toevoeging 'SS'. Het lijkt ons sterk dat dit verwijst naar de paramillitaire NAZI terreurgroep de Schutzstaffel. Mogelijk vewijst de toevoeging naar 'stoofschotel' (collectie E.K. te R.).

 

Late forta

De afbeeldingen danken we aan verschillende actieve verzamelaars. Alle afbeeldingen op deze pagina zijn auteursrechtelijk beschermd.

 

 

© 2012 Pieter Groeneveldt       Site door Compleet IT