Pieter Groeneveldt
'Voor mij is de rijkdom van eenvoud het grootste bezit'
Pieter Groeneveldt, 1979, 'Eenvoud'

020 - 632 92 54

Signaturen

De aangebrachte signatuur blijft de beste manier om een Groeneveldt vaas te herkennen. Specifieke signaturen dateren soms het aardewerk. Pieter Groeneveldt gebruikte gedurende zijn lange loopbaan een aantal verschillende signaturen. Producten werden gemerkt met stempels, met stickers en door middel van met de hand ingekraste initialen.

Een aantal vaste elementen komen telkens terug: het gebruik van de initialen PG en de toevoeging HOLLAND. De drie wassende manen verwijzen naar het wapen van de gemeente Voorschoten, maar maken tevens deel uit van het Groeneveldt familiewapen.

Merktekens werden in principe altijd aangebracht op de bodem van de vaas, ofschoon lang niet alles werd gemerkt. Dikwijls zijn de signaturen deels uitgewist of bedekt door glazuur, en daardoor minder goed leesbaar.

De dateringen van de verschillende signaturen blijven problematisch. Wat de datering zeker niet makkelijker maakt, is dat oudere merken niet systematisch werden vervangen door nieuwere merken. In de fabriek te Voorschoten slingerden zowel nieuwe als oude merken rond, en medewerkers maakten simpelweg gebruik van wat toevallig voorhanden was. Anachronismen zijn daarom niet ongewoon: een 'vooroorlogs' stempel op een 'naoorlogs' product.

Naast de initialen van Pieter Groeneveldt zelf ('PG') vinden we soms op dezelfde pot ook de ingekraste initialen van zijn medewerkers. We nemen aan dat in deze gevallen de bewuste medewerker de pot heeft gedraaid. Binnen het project kennen we inmiddels enkele tientallen werknemerssignaturen. Helaas blijven veel van hen nog anoniem.

Op deze pagina geven we vast een paar van de belangrijkste signaturen.

 

fabriekstempels

 

1923-1925

Amphora-periode

Vierkant merk waarin verwerkt de vorm van een amphoor en de initialen PG

1925 - ca. 1952

'recht stempel'

Rechthoekig stempel waarin verwerkt de initialen PG en drie wassende manen

Doorgaans in combinatie met extra, los, stempel HOLLAND

ca. 1952 - 1972

'rond stempel'

Rond stempel waarin verwerkt de initialen PG en drie wassende manen, omgeven door MADE IN HOLLAND
ca. 1950 - 1972 Rechthoekig stempel bestaande uit initialen PG. Oogt als inkrassing maar is gemaakt van metalen verpakkingsmateriaal

 

Unica Signaturen

 

1927 - 1982

Met de hand ingekraste initialen PG
 

1945 - 1972

Met de hand ingekraste initialen PG en HOLLAND

Werknemerssignatuur HB

 

Stickers

 

ca. 1927 - 1950

Goud-op-zwart driehoekig

 

ca. 1950 - 1972

Zwart-op-zilver driehoekig

 

Initialen van werknemers

 

ca. 1955 - 1960

NG: Nel Goedhart

ca. 1945 - 1972

HB: Henk Breuker

 

© 2012 Pieter Groeneveldt       Site door Compleet IT